Silimarina – prietenul ficatului
Ficatul este unul din cele mai importante sisteme naturale de detoxifiere. Deoarece majoritatea substanțelor toxice ajung în organism prin alimentație, ficatul se regăseste într-un punct strategic, acesta filtrind tot sângele care provine de la organele din tubul digestiv.
Toate alimentele care trec prin tubul digestiv ajung în sângele care apoi intră în ficat pentru prelucrare. Dacă este o substantă nutritivă, utilă organismului, aceasta trece din celulele hepatice în sânge, ajungând apoi la celulele din restul organismului, însă dacă este o substantă toxică, este metabolizată de celulele hepatice în produși mai puțin toxici, care fie sunt eliminați prin bilă, fie ajung la rinichi, mai apoi fiind eliminați prin urină. Același lucru se intamplă și cu substanțele care ajung în sânge pe alte căi (inhalație, piele, injectabiletc).
Probabil sună straniu dar, chiar și o alimentație normală furnizează reziduuri toxice, acest fapt explicând de ce un bolnav cu ficatul funcțional sub 10%, din cauza cirozei, poate intra în comă consumând o cantitate cât de mică de carne proaspătă, chiar dacă este de pui și este preparată dietetic, doar prin fierbere, explică într-o publicație doctorul Dițoiu de la Spitalul Fundeni.
O alimentație obisnuită este suportată fără nicio problemă de un ficat sănătos, dar alimentația în exces (chiar dacă este dietetică) poate suprasolicitaorice ficat, fie el unul sănătos.
Este arhicunoscut faptul că un număr mare de alimente diversificate suprasolicită puternic funcția de detoxifiere a ficatului-prăjeli, afumături, rântașuri, conservanți, grăsimi animale etc, dar și un tub digestiv cu funcție anormală, care, din cauza unei boli, furnizează numeroase reziduuri toxice. Funcțiile hepatice sunt suprasolicitate și în cazul efortului fizic excesiv (care poate crește transaminazele), dar și de foarte multe alte substanțe, care pot duce la hepatită toxică, ce se manifestă asemănător cu orice fel de hepatită, inclusiv hepatită virală. Uneori hepatită toxică poate să se insotească de insuficientă hepatică și poate avea o evoluție fulminantă, rapidă, ducând la deces dacă nu se face transplant de ficat.
Cum poți proteja ficatul? Ce plante acționează eficient în protejarea și regenerarea ficatului?
Ce este Silimarina?
Silimarina este un complex de flavonoide, alcătuit în principal din silibină, silidianină și silicristină. Silimarina se găseste în fructele (semințele) de Armurariu, cunoscut în zonă noastră sub numele de Ciulinul Laptelui. Silimarina ajuta procesul de refacere a hepatocitelor (celule hepatice), apariția și dezvoltarea de noi celule hepatice, ajută la sinteza proteinelor. Protejează întregimea membranei celulare a hepatocitelor, prin faptul că impiedică pătrunderea în celulele hepatice a unor substanțe hepatotoxice (alcool etilic, substanțe chimice toxice, medicamente cu risc hepato-toxic, toxine rezultate în urmă prelucrării alimentelor etc). De asemenea, Silimarina este un un decongestionant hepatic și stimulează fluxul biliar, reducând astfel imobilizarea/stagnarea și prevenind formarea de calculi biliari și leziuni hepatice.
Fiind un produs natural, Silimarina este foarte bine tolerată de organism și nu are efecte adverse sau toxice. Se folosește în special sub formă de praf/pulbere (semințe proaspăt râșnite-întrucât se oxidează foarte repede după râșnire) 3-4 ori pe zi câte o lingurită rasă înainte de mese, cu cca. 30 minute (se ține sub limbă cca. 10 min, apoi se înghite c cu un pahar de apă sau suc de legume/fructe). Mai poate fi administrată sub formă de ceai (din pulbere de semințe de armurariu).
Cum functioneaza silimarina?
Ca antioxidant, silimarina luptă împotrivă radicalilor liberi care pot afecta celulele predispuse la afectarea de către toxine. S-a spus că silimarina are o activitate antioxidanta de peste zece ori mai mare decât vitamină E. Această crește nivelul glutationului în ficat cu mai mult de 35 % în cazul subiecților sănătoși și cu mai mult 50 % în cazul șobolanilor. Glutationul este răspunzător pentru detoxifierea unei abundente de hormoni, medicamente și alte substanțe chimice. Nivelurile ridicate de glutation din ficat îi augumentează capacitatea de detoxifiere. De asemenea, silimarina crește nivelul celei mai importante enzime cu activitate antioxidanta – superoxid dismutaza – în culturile celulare. Această dezvoltă sinteză proteinelor în ficat, ceea ce duce la o creștere a producției de noi celule hepatice care să le înlocuiască pe cele deteriorate. Silimarina împiedică sinteză de leucotriene (mediatori ai inflamației, care pot conduce, printre altele, la psoriazis)