Noni

Originară din sud-estul asiatic, Noni face parte din categoria plantelor numite Canoe, aduse în anul 100 î.Ch., de unele popoare care au migrat și s-au stabilit în Polinezia, aducând cu ele plante și animale pe care le-au considerat potrivit pentru a se adapta noilor meleaguri.

În acele vremuri, planta a fost folosită pentru a trata răni, infecții ale pielii, probleme respiratorii, febră și boli legate de bătrânețe.

Printre cei care s-au servit de virtuțiile plantei s-a numit și anticul tămăduitor polinezian, Kahuna, un personaj care a avut un rol incredibil în medicina tradițională polineziană.

Dar mărturii ale calităților sale reies și din înscrisuri antice de peste acum 2000 de ani, din perioada celebrei dinastii Han.

De asemenea, s-au găsit urme și în textele populare realizate în timpul domniei regilor Javanesi în urmă cu câteva sute de ani.

Europenii au descoperit proprietățile curative ale plantei în jurul anului 1800, odată cu sosirea căpitanului Cook și a oamenilor săi în Hawai.

În anul 1849 oamenii de știință europeni au descoperit un colorant natural obținut din rădăcinile plantei Noni, denumit mai târziu Morindone și Morindino, de la această descoperire derivând și numele de Morinda. În anul 1860, medicina naturistă pe bază de Noni a fost descrisă pentru prima dată în unele articole occidentale.

Noni ajută sistemul imunitar, conține antioxidanți puternici care la rândul lor contribuie la eliminarea radicalilor liberi dăunători și asigură energie.

This post is also available in: Engleză