Laptisor de matca

Vânătoarea de miere se numără cu siguranță printre cele mai vechi forme de vânătoare, iar în Spania, India, Africa, Australia și Asia au fost descoperite picturi rupestre datând din urmă cu 6000 de ani, ce reprezintă culegători de miere care se cațără în copaci după faguri de albine sălbatice.

Cât privește lăptișorul de matcă acesta a fost descris pentru prima dată de naturalistul olandez Jan Swammerdam, acesta vorbind despre substanța care se regăsește în interiorul unei celule atunci când regina își ia zborul.

Puțin mai târziu, omul de știință francez Rene Antoine de Réaumur, a denumit bouille (terci, pastă) sau gelee (gelatină), elixirul care servește ca hrană reginelor, dar și larvelor de albine lucrătoare în primele trei zile de viață și descrie această substanță ca având o savoare ușor dulce și acrișoară în același timp.

Dar cel care a făcut o analiză chimică a lăptișorului de matcă în anul 1852 a fost reverendul Langstroth, considerat părintele apiculturii americane.

Abia în anul 1950 însă începe să se dezvăluie compoziția lăptișorului de matcă, odată cu comercializarea acestuia de Franța.

În preajma anilor 1960 Japonia a fost prima țară care a recunoscut calitățile lăptișorului de matcă pentru sănătate, iar în 1986 au fost publicate, pentru prima dată, studii cu privire la compoziția sa și la contribuția ca ingredient în compoziția unor medicamente sau la beneficiile sale atunci când este consumat în stare crudă și pură.

În anul 1981, doctorul francez Yves Donadieu a publicat un articol în care a afirmat că lăptișorul de matcă nu prezintă contraindicații și nici nu are efecte secundare, nefiind cunoscute interacțiuni negative nici atunci când se suprapune cu alte terapii.

Lăptişorul de matcă este recomandat în cazul infecţiilor gripale, insuficienţe ale glandeler endocrine sau afecţiuni ale stomacului.

De asemenea, lăptişorul de matcă mai este recomandat şi în cazul unor afecţiuni renale, anemii, ateroscleroză, reumatism, artite sau artroze.

Cardiologii spun că lăptişorul de matcă este de mare ajutor şi în probleme circulatorii  de aceea îl numesc pâinea inimii.

Consumul lăptişorului de matcă contribuie şi la eliminarea stresului şi ajută în cazul unor căderi depresive, poate ajuta în cazuri de sterilitate, impotenţă sau evitarea avortului spontan. Lăptişorul de matcă are eficienţă şi după operaţii, iar în cazul anemiilor cauzate de o cură de slăbire poate revitaliza şi fortifica starea fizică a organismului.

This post is also available in: Engleză