Galbenele

Plante de origine europeană, gălbenelele sunt cunoscute sub diverse denumiri în funcție de zona geografică: crăiță, coconițe, gălbenare, boace sau salomie. Științific se numesc calendula officinalis, nume dat de romani, deoarece înflorește în prima zi a fiecărei luni.

Romanii sunt totodată și cei care au folosit gălbenelele ca leac pentru mușcăturile de scorpion, iar mai târziu, în război, soldații au descoperit că ajutau la vindecarea rănilor stopând sângerarea.

Gălbenelele sunt bogate în  ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, polizaharide, acizi aromatici, mucilagii, rășină, dar și saponine, glicozide și steroli. Toate acestea au un puternic efect antiinflamator atunci când iau contact cu pielea.

Utilizate sub formă de ceai sau ca ulei esențial, ajută la circulația sângelui, cresc capacitatea corpului de a se vindeca. Datorită proprietăților antibacteriene și antiinflamatoare gălbenelele sub formă de cremă sau ceai au multe utilizări în ginecologie, dar alină și durerile sfârcurilor mamelor care alăptează. Gălbenelele nu vindecă doar rănile exterioare  cauzate de  piele uscată, răni sau arsuri solare ci au proprietatea de a trata gastrita sau hemoroizii.

Uleiul de gălbenele este utilizat pentru tratarea acneei, a eczemelor, a psoriazisului, a pielii crăpate, a iritațiilor de orice fel. Este de un real ajutor și în vindecarea unor ciuperci, a herpesului, a mușcăturilor de insecte, iar în cazul veninului de păianjen are efect tămăduitor. De asemenea reprezintă o alternativă  naturală pentru tratarea venelor varicoase și a ulcerelor venoase.

This post is also available in: Engleză