Camellia sinensis
Ceaiul verde provine din frunzele plantei Camellia sinensis ( arborele de ceai) şi este utilizat de către chinezi de mai bine de 2.000 de ani, ca băutură răcoritoare, datorită numeroaselor proprietăţi terapeutice de care dispune această plantă.
Planta Camellia sinensis este un arbust asiatic sempervirescent, extrem de cultivat în Extremul Orient, Argentina, China, India, Pakistan şi Rusia.
De la această plantă se recoltează frunzele tinere, iar ceaiul verde se obţine prin uscarea la cald a acestor frunze. De asemenea, ceaiul se poate obţine din muguri.
Din compozitia ceaiului verde fac parte următoarele: flavonoide, taninuri catehice, galice şi mixte, acizi polifenolcarboxilici, triterpene, zaharuri, vitamina C, alcaloizi, precum cafeina, teobromoina, teofilina, alcooli liberi şi substanţe anorganice, precum potasiu, aluminiu şi fluor.
Ceaiul Verde este indicat pentru ameliorarea depresiei, este un eficient adjuvant în afecţiunile cardiovasculare, reglează metabolismul, creşte imunitatea organismului, energizează organismul în cazurile de oboseală, asigură o buna funcţionare a ficatului şi a rinichilor, mentine un ritm cardiac constant şi previne apariţia infecţiilor respiratorii şi digestive.
De asemenea, ceaiul verde este un adjuvant în cazul sclerozei multiple, iar testele de laborator efectuate au demonstrat că utilizarea acestuia în timpul urmării unui tratament chimioterapeutic, creşte eficienţa tratamentului.
În plus, ceaiul verde inhibă dezvoltarea celulelor tumorale, în special a celor de colon, rect, vezică urinară, esofag, pancreas şi stomac, fără să afecteze celulele sănătoase.