Aloe Vera

De-a lungul secolor, aloe vera a fost considerată o plantă magică, al cărei rol a fost acela de a vindeca toate bolile omenești. Dacă vechii egipteni o numeau planta nemuririi și o puneau alături de faraoni pentru ca spiritul lor să fie sănătos și după moarte, vechii africani agățau planta în mănunchiuri deasupra ușii în scopul alungării energiilor malefice. Prima atestare documentară dacă o putem numi așa, s-a găsit pe o piatră veche de 3500 de ani, descoperită într-un mormânt egiptean.

Primul tratat medical în care a fost menționată aloe vera se numește Papyrus Ebers și se crede că datează din perioada anilor 1553-1550 î.Ch. În antichitate plantei i s-a dat atât de multă importanță că însuși Aristotel l-a sfătuit pe Alexandru cel Mare să ocupe insula Socotra, renumită pentru plantațiile uriașe de aloe vera. De altfel, atunci când Alexandru cel Mare a fost rănit de o săgeată, acesta a fost vindecat de un preot care a folosit gel de aloe vera.

Printre mențiunile lui Marco Polo în urma expedițiilor sale se numără și descrierea numeroaselor aplicații terapeutice ale plantei. Conchistadorii spanioli sunt cei care  au descoperit că la baza multor medicamente aztece se găsește și aloe vera.  Planta de Aloe Vera conține peste 240 de substanțe active, printre care se numără 18 aminoacizi, vitamine, minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc şi cupru), săruri minerale, fitosteroli – care au acțiune antiinflamatorie, bradikininaza, o enzimă care ajută la reducerea inflamării, un adevărat cocktail de hormoni vegetali care stimulează creșterea celulară şi cicatrizarea, precum şi mucopolizaharide care sunt responsabile de hidratarea celulară.

This post is also available in: Engleză