Prostată mărită: ce este și ce plante sunt recomandate

Ce este prostata?

Prostata este o glandă reproductivă masculină care înconjoară uretra, fiind responsabilă de producerea spermei. Mărirea glandei prostatei (adesea denumită hiperplazie benignă de prostată sau BPH) apare la mulți bărbați pe măsură ce îmbătrânesc.

Deși poate duce la unele complicații care implică vezica urinară, o prostată mărită nu va crește riscul de cancer de prostată.

Simptomele unei prostate marite

Când țesuturile din prostată se măresc, acestea pot aplica presiune în uretră și blochează parțial fluxul de urină. Acest lucru poate declanșa următoarele simptome:

 • Dificultate pentru a începe urinarea
 • Flux de urină slab
 • Incapacitatea de a urina
 • Dribling la sfârșitul urinării
 • Golirea incompletă a vezicii urinare
 • Incontinenţă
 • Urinare frecventă pe timpul nopții
 • Durere în momentul  urinării
 • Mai puțin de jumătate dintre bărbații cu BPH prezintă simptome.
 • Ierburi pentru sănătatea prostatei

Plante de ajutor în problemele cu prostata

1) Palmier pitic ( saw Palmetto )

Într-un raport publicat în 2000, cercetătorii au examinat 11 studii clinice și au ajuns la concluzia că tratamentul cu extract de palmetto poate ajuta la îmbunătățirea debitului urinar maxim și la reducerea nevoii pacienților de a se trezi noaptea pentru a urina.

2) Pygeum

Pygeum ( Prunus africana ) poate fi o opțiune utilă de tratament pentru prostată pentru bărbații cu simptome urinare inferioare rezultate din BPH, conform unei analize din 2002 a 18 studii clinice. Cu toate acestea, cercetatorii avertizează că studiile revizuite au dimensiuni reduse, au durată scurtă și au folosit doze și preparate variate de pygeum.

3) Turmeric ( Curcumin )

Turmericul este condimentul galben strălucitor folosit în curry, dar curcumina – compusul activ din turmeric – a început să obțină multă atenție științifică, în special pentru proprietățile sale antiinflamatoare.

Un studiu pilot publicat în Panminerva Medica din Italia în 2012 a urmărit 33 de pacienți cu BPH ( hiperplazia benignă de prostată ) cărora li s-au administrat suplimente de curcumină timp de șase luni.

Cercetatorii au descoperit ca acesti barbati aveau simptome mai putine, fluxul de urina imbunatatit si o calitate a vietii mai buna decat cei din grupul de control.

Potrivit cercetatorilor de la Colegiul National de Medicina din Seul, curcumina poate ajuta organismul sa reduca in mod natural efectul anumitor compusi care duc la marirea prostatei.

– Încă nu sunteți convins? Un studiu din 2015 publicat în revista BMC Complementary and Alternative Medicine a concluzionat că turmericul respectic curcumina a împiedicat dezvoltarea BPH și ar putea fi considerate un “aliment funcțional” pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de BPH. ”

Turmericul este disponibil sub formă de supliment, dar trebuie menționat că suplimentele nu trebuie utilizate pentru înlocuirea îngrijirii medicale. Un supliment eficient, care conține palmier pitic, turmeric ( curcumin),  magneziu și zinc este ProstaGood. Puteți afla mai multe informații despre supliment accesând pagina dedicată acestuia, pe site-ul nostru.

Alte recomandări

Medicul dumneavoastră vă poate sugera utilizarea următoarelor strategii de auto-îngrijire pentru a vă gestiona simptomele BPH:

 • Urinarea imediată, atunci când aveți nevoie
 • Evitarea alcoolului și a cofeinei, în special noaptea
 • Evitarea consumului de lichide în două ore de la culcare
 • Exerciții fizice regulate
 • Scăderea stresului cu ajutorul unor practici precum yoga și meditație

De asemenea, poate fi necesar să vă limitați utilizarea medicamentelor la rece și a sinusurilor care conțin decongestionante sau antihistaminice, ambele care vă pot agrava simptomele. Anumite remedii naturale pentru răceală și probleme ale sinusurilor pot ajuta la reducerea nevoii dvs. de astfel de medicamente.

Utilizarea de remedii naturale

Suplimentele naturiste nu trebuie utilizat ca substitut pentru îngrijirea standard. Auto-tratarea unei afecțiuni și evitarea sau întârzierea consultării unui medic poate avea consecințe grave.