9 beneficii dovedite ale consumului de ginseng

Care sunt beneficiile consumului de ginseng?

Ginsengul reprezintă o plantă asiatică folosită de mii de ani in medicina tradiționala. Ginsengul contine heterozide, acizi aminați, minerale, vitamine și enzime, substanțe esentiale pentru funcționarea organismului în parametri optimi. Planta a dispărut aproape complet din flora spontană și este cultivată în zilele noastre pe mari suprafete de teren. Ginsengul elimină stresul, combate efectele secundare ale dereglărilor glandei tiroide și protejează de infecțiile genitale. Iată 9 beneficii principale ale ginsengului.

Poți vizualiza produsele noastre ce conțin ginseng cu un click aici: suplimente naturiste  și aici ginseng panax.

1. Imbunătăteste dispoziția și reduce stresul

Un studiu controlat efectuat la Centrul de Cercetare pentru Performantă Și Nutriție din Regatul Unit a implicat 30 de voluntari care au primit trei runde de tratamente cu suplimente naturale din ginseng și cu placebo. Studiul a fost realizat pentru a colecta date despre capacitatea ginsengului de a imbunătăti starea de spirit și funcția mentală. Rezultatele au constatat că doza de 400 miligrame a imbunătătit calmul și aritmetica mentală pe durată tratamentului de opt zile.

Un alt studiu a dovedit că doză de 100 miligrame de ginseng Panax reduce indicele ulcerului, greutatea glandelor suprarenale și nivelurile de glucoză din plasmă, făcandu-l să fie o opțiune puternică pentru stres cronic și un remediu natural pentru ulcer și oboseală suprarenală.

 2. Imbunătăteste funcția creierului

Ginsengul stimulează celulele creierului și imbunătăteste concentrarea și activitătile cognitive. Dovezile arată că administrarea de rădăcină de ginseng panax timp de 12 săptămani poate imbunătăti performanta mentală la persoanele cu boală Alzheimer. Un studiu realizat la Departamentul de Neurologie al Institutului Clinic de Cercetare din Coreea de Sud a investigat eficacitatea ginsengului asupra performanței cognitive a pacienților cu boală Alzheimer. După tratamentul cu ginseng, participanții au prezentat îmbunătătiri, iar această tendință ascendentă a continuat timp de trei luni. După întreruperea tratamentului cu ginseng, îmbunătătirile au scăzut la nivelurile grupului de control.

Acest lucru sugerează că ginsengul functionează că tratament natural al Alzheimer. Deși este nevoie de mai multe cercetări pe această temă, un studiu preliminar a constatat că o combinație de ginseng american și ginkgo biloba ajută în mod natural la ADHD.

3. Are proprietăti antiinflamatorii

Un studiu interesant realizat în Coreea a măsurat efectele benefice ale ginsengului roșu coreean asupra copiilor după chimioterapie sau transplant de celule stem pentru cancer avansat. Studiul a inclus 19 pacienți care au primit zilnic timp de un an 60 de miligrame de ginseng roșu coreean. Probele de sânge au fost colectate la fiecare șase luni și, ca urmare a tratamentului, citokinele sau proteinele mici care sunt responsabile pentru transmiterea semnalelor către creier și pentru reglarea creșterii celulelor au scăzut rapid, ceea ce a reprezentat o diferentă semnificativă fată de grupul de control. Acest studiu sugerează că ginsengul roșu coreean are un efect stabilizator al citokinelor inflamatorii la copiii cu cancer după chimioterapie.

Un studiu publicat în anul 2011 în Jurnalul American de Medicină Chineză efectuat pe șobolani a măsurat și impactul pe care ginsengul roșu coreean îl are asupra citokinelor inflamatorii; După ce le-au fost administrate șobolanilor 100 de miligrame de extract de ginseng roșu coreean timp de șapte zile, ginsengul sa dovedit a reduce semnificativ amploarea inflamației – rădăcina celor mai multe boli – și a îmbunătățit daunele care s-au făcut deja creierului.

Un alt studiu pe animale a măsurat beneficiile anti-inflamatorii ale ginsengului. Ginsengul roșu coreean a fost testat pentru proprietățile sale antialergice la 40 de șoareci cu rinită alergică, o boală inflamatorie a căilor aeriene superioare frecvent observată la copii și adulți; Cele mai frecvente simptome sunt congestia, mâncărimea nazală și strănutul. La sfârșitul studiului, ginsengul roșu coreean a redus reacția inflamatorie nazală la șoareci, prezentând locul ginsengului printre cele mai bune alimente antiinflamatorii.

4. Ajută la pierderea în greutate

Un alt beneficiu surprinzător al ginsengului este capacitatea sa de a lucra ca un supresor natural al apetitului. De asemenea, stimulează metabolismul și ajută corpul să ardă grăsimea la o viteză mai mare. Un studiu realizat la Centrul de Cercetări Medicale Medicinale din Tâng din Chicago a măsurat efectele antidiabetice și anti-obezitate ale boabelor de ginseng Panax la șoarecii adulți; Șoarecii au fost injectați cu 150 miligrame de extract de boabe de ginseng pe kilogram de greutate corporală timp de 12 zile. În ziua a cincea, șoarecii care au luat extractul de ginseng au avut un nivel semnificativ mai scăzut de glucoză din sânge. După ziua 12, tolerantă la glucoză la șoareci a crescut și nivelul global al glicemiei a scăzut cu 53%. Șoarecii tratați au arătat și scăderea în greutate, începând de la 51 grame și terminând tratamentul la 45 de grame.

Un studiu similar făcut în 2009 a constatat că panax ginseng joacă un rol vital în efectul anti-obezitate la șoareci, ceea ce sugerează importanța clinică a imbunătătirii gestionării obezitătii și a sindroamelor metabolice asociate cu ginseng.

5. Tratează disfuncțiile sexuale

Utilizarea ginsengului roșu coreean sub formă de pulbere pare să imbunătătească excitația sexuală și să trateze disfuncția erectilă la bărbati. O revizuire sistematică din 2008 a inclus 28 de studii clinice aleatoare care au evaluat eficacitatea ginsengului roșu pentru tratarea disfuncției erectile; Revizuirea a furnizat dovezi sugestive pentru utilizarea ginsengului roșu, insă cercetătorii consideră că sunt necesare studii mai riguroase pentru a trage concluzii definitive.

Dintre cele 28 de studii revizuite, șase au raportat o imbunătătire a funcției erectile la utilizarea ginsengului roșu în comparație cu controlul placebo. Patru studii au testat efectele ginsengului roșu pentru funcția sexuală folosind chestionare comparativ cu placebo și toate studiile au raportat efecte pozitive ale ginsengului roșu.
Cercetarea efectuată în 2002 la Departamentul de Fiziologie de la Universitatea de Medicină din Southern Illinois arată că componentele de ginsenosid ale ginsengului facilitează erecțiile penisului prin inducerea directă a vasodilatării și relaxării țesutului erectil. Este eliberarea de oxid nitric din celulele endoteliale și nervii perivasculare care afectează direct țesutul erectil.

Cercetările universitătii indică, de asemenea, că ginseng afectează sistemul nervos central și modifică semnificativ activitatea din creier care facilitează comportamentul și secreția hormonală.

6. Imbunătăteste funcția pulmonară

Tratamentul cu ginseng a scăzut în mod semnificativ bacteriile pulmonare, iar studii care au implicat șobolani au arătat că ginsengul poate opri creșterea fibrozei chistice, o infecție pulmonară comună. Într-un studiu din 1997, șobolanilor li s-au administrat injecții cu ginseng și, după două săptămani, grupul tratat a prezentat un clearance bacterial semnificativ imbunătătit din plămani.
Cercetările arată, de asemenea, că un alt beneficiu pentru ginseng este capacitatea să de a trata o boală pulmonară numită boală pulmonară obstructivă cronică (COPD), care se caracterizează printr-un flux de aer cronic redus, care de obicei se inrăutăteste de-a lungul timpului. Potrivit cercetării, administrarea ginsengului Panax prin gură pare să imbunătătească funcția pulmonară și unele simptome ale BPOC.

7. Reduce nivelurile de zahăr din sânge

Mai multe studii arată că ginsengul american scade nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, lucrând ca un remediu natural al diabetului. Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, un studiu a constatat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au luat ginseng american înainte sau împreună cu o băutură înaltă de zahăr au prezentat o creștere mai mică a nivelului glucozei din sânge.

Un alt studiu realizat la unitatea de cognitivă umană din Marea Britanie a constatat că panax ginseng determină o reducere a nivelului glucozei din sânge la o oră după consumul de glucoză, confirmând că ginsengul posedă proprietăți de glucoregulator.

Una dintre principalele dificultăți cu diabetul de tip 2 este că organismul nu este suficient de receptiv la insulină. Un studiu a constatat că ginsengul roșu coreean a îmbunătățit sensibilitatea la insulină, explicând în continuare capacitatea ginsengului de a ajuta la scăderea nivelului zahărului din sânge și de ai ajuta pe cei care se luptă cu diabetul de tip 2.

8. Previne cancerul

Cercetările au arătat că ginseng posedă proprietăți anticanceroase puternice datorită capacității sale de a inhiba creșterea tumorală. Desi sunt necesare mai multe cercetari asupra acestui subiect, rapoartele concluzioneaza ca imbunatatirea imunitatii celulare care implica celule T si celule NK (celule naturale ucigase), impreuna cu alte mecanisme cum ar fi stresul oxidativ, apoptoza si angiogeneza, confera ginseng propriile sale proprietati anticanceroase.

Revistele științifice afirmă că ginsengul atenuează cancerul prin mecanisme antiinflamatorii, antioxidante și apoptotice pentru a influența expresia genelor și pentru a opri creșterea tumorală. Acest lucru arată că ginsengul poate funcționa ca tratament natural al cancerului. O serie de studii s-au axat pe efectul particular al ginsengului asupra cancerului colorectal, deoarece aproximativ 1 din 21 de persoane din S.U.A. vor avea cancer colorectal în timpul vieții lor. Cercetatorii au tratat celulele cancerului colorectal uman cu extract de boabe aburit de ginseng si au descoperit ca efectele antiproliferative au fost de 98% pentru HCT-116 si 99% pentru celulele SW-480. Când cercetătorii au testat rădăcina de ginseng american aburit, au găsit rezultate comparabile cu cele ale extractului de boabe aburit.

9. Stimulează sistemul imunitar

Un alt beneficiu bine cercetat de ginseng este capacitatea acestuia de a stimula sistemul imunitar – ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor. Rădăcinile, tulpinile și frunzele de ginseng au fost utilizate pentru menținerea homeostaziei imune și sporirea rezistenței la boli sau infecții.

Mai multe studii clinice au arătat că ginsengul american îmbunătățește performanța celulelor care joacă un rol în imunitate. Ginseng reglează fiecare tip de celulă imună, inclusiv macrofagele, celulele naturale de ucidere, celulele dendritice, celulele T și celulele B.

Extractele de ginseng produc compuși antimicrobieni care funcționează ca un mecanism de apărare împotriva infecțiilor bacteriene și virale. Studiile arată că compușii de poliacetilen ai ginsengului sunt eficienți împotriva infecțiilor bacteriene.

Cercetarea care implica soareci a aratat ca ginseng a scazut numarul de bacterii prezente in splina, rinichi si sange. Extractele de ginseng protejează de asemenea șoarecii de la moartea septică din cauza inflamației. Rapoartele arată că ginseng are și efecte inhibitoare asupra creșterii multor virusuri, inclusiv a gripei, a virusului HIV și a rotavirusului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *